Uncategorized

Fokus på helse på arbeidsplassen

Mange nordmenn sliter med ulike slitasjeplager, og disse plagene fører til en del sykemeldinger. Med god forebygging, kan man forebygge disse slitasjeplagene, og dermed redusere antall sykedager. Det lønner seg både for arbeidsgiveren og for den enkelte ansatte, som får bedre helse. Derfor er det viktig å ha fokus på helse på arbeidsplassen, og ofte er det ikke så mye som skal til for å unngå de verste plagene.

Ryggen
Ryggplager er et stort problem, og det er ikke bare folk som løfter tungt som kan få ryggproblemer. Stillesitting kan faktisk være like ille. Men mange av plagene kan forebygges med gode løfteteknikker, samt god sittestilling og gode stoler. For eksempel er det viktig å ha føttene i nitti graders vinkel når man sitter, og man skal ha fotsålene i gulvet. Skal man løfte tungt, gjelder det å løfte med knærne, og man skal løfte nært kroppen, ikke med strake armer.


Skjermplager
Mange får også trøtte øyne eller hodepine av å se på skjermen hele dagen. For å unngå dette, kan man bruke databriller, og man kan skru ned lysstyrken på skjermen. Det er også viktig å ha god avstand til skjermen. En annen regel er å se vekk fra skjermen hvert tjuende minutt. Da bør man ta minst et minutts pause fra skjermen, og fokusere på noe langt vekk, utenfor vinduet.

 

Føttene
Føttene er også utsatt for slitasje. Det gjelder spesielt dersom man går mye i løpet av arbeidsdagen. På jobb bør man derfor ha behagelige sko, som beskytter føttene mot unødig slitasje. Hvis føttene har vondt, får man også vondt andre steder, for eksempel i hofter og rygg, derfor er gode sko en investering i den generelle helsen.

 

Musehender
Hender og håndledd kan bli belastet når man jobber med datamaskin. Dette gjelder spesielt den hånden som styrer musen eller museplaten. Også håndledd, armer og skuldre kan få belastningsskader. Det er viktig å ta pauser i jobben, samt å ha god støtte til underarmene. Et annet knep er å bytte på hvilken hånd som styrer musen eller museplaten. Da blir belastningen mer jevnt fordelt.

Tags :