Bedrift

God søvn er avgjørende for effektiviteten

Alle som har vært trøtt vet hvor ukonsentrert man kan bli etter en dårlig natt. Verre er det dersom man venner seg til å sove lite. Da merker man til slutt ikke at man er ukonsentrert, fordi manglende konsentrasjon har blitt en normaltilstand. Men langvarig søvnmangel kan føre til at viktige funksjoner i hjernen blir svekket over tid, og man blir mindre effektiv. Til slutt kan søvnmangelen føre til at man bryter sammen og blir syk.
Søvn og helseplager
Søvnmangel er farlig for kroppen. For lite søvn øker risikoen for hjerteproblemer, høyt blodtrykk og overvekt. Andre sykdommer er også knyttet til søvnmangel. I tillegg vil søvnmangel svekke immunsystemet, slik at man blir mer utsatt for infeksjonssykdommer som forkjølelse og influensa. Derfor vil ansatte som sover for lite oftere bli sykemeldt.

Monday morning again


Farlig søvnmangel

Søvnmangel kan være direkte livsfarlig i enkelte jobber. Dersom man håndterer maskiner, kjøretøyer eller skal behandle pasienter, kan søvnmangel føre til at man gjør store feil, som til og med kan skade andre mennesker. Dette er en annen årsak til at arbeidsgivere bør engasjere seg i de ansattes søvn.
Gode tips for bedre søvn
Det kan være mange årsaker til at man sover lite. Problemene kan skyldes stress og angst, eller ulike helseplager. Noen ganger kan man til og med sove dårlig fordi sengen er ubehagelig. Da kan det hjelpe med en ny seng, for eksempel en kontinentalseng. Sengen bør være stor nok til at man kan snu seg og ligge behagelig i ulike stillinger.
Trening og luft
Frisk luft og trening kan også gi bedre søvn. Mosjon utendørs bidrar til at man får frisk luft. Hvis det er mulig, bør man også lufte om natten for bedre søvn.

Tags :