Uncategorized

Feil gründere gjør som kan koste dem virksomheten

Sammenlignet med veldig mange andre land er det ikke vanskelig å drive eget foretak i Norge. Likevel er det svært mange som ikke klarer å holde virksomheten ved like over lang tid, og faktisk er det kun rundt halvparten som klarer å holde det gående ett år etter oppstart. Her er det ikke nødvendigvis snakke om bedrifter som går konkurs, men som er såpass lite lønnsomme at innehaver bestemmer seg for å gi opp.

For lav omsetning i startfasen

En feil mange gjør er at de bruker for lang tid under planleggingsfasen. Å jobbe for mye under utviklingen av bedriften før du begynner å få inntekt, kan føre til at du blakker deg ut i prosessen. Dersom du trenger ekstra kapital for å holde deg flytende i startfasen, kan et lite lån være det som skal til. Bruk Nettavisens sammenligningverktøy for å finne billigste forbrukslån, send uforpliktende søknader til ulike banker og se hvilke valg du har. Husk imidlertid at lån skal betales tilbake, og bruk dette faktum som ekstra motivasjon for å få bedriften til å lykkes.

Tar råd fra feil personer

En annen vanlig feil mange gjør, er at de spør feil folk om råd. Dersom du skal selge et produkt er det selvfølgelig på sin plass at du spør mennesker i målgruppen hvorvidt de ville kjøpt produktet ditt, men husk at disse menneskene sjelden er gründere selv. I tillegg kan ikke enkeltindivider representere en hel målgruppe, selv om de kan gi en vag pekepinn på om produktet vil slå an. Uansett hva du holder på med, er det nok andre som har gjort det før deg. Det er de du bør konsultere.

Jobb når du må, ta fri når det trengs

Å la en bedrift få ordentlig fotfeste er ikke enkelt. Du må legge inn mye innsats og regne med mange og lange timer på kontoret. Klarer du ikke pushe deg selv til å jobbe overtid når det trengs – noe det ofte gjør spesielt i begynnelsen – kommer du sannsynligvis til å feile. Ikke la deg misunne for mye av menneskene i omgangskretsen som nyter en mer forutsigbar jobbhverdag fra 08:00 til 16:00. Kanskje en mer radikal form for fleksitid er nettopp det du trives best i.

Det er dessuten viktig at du tar fri når behovet virkelig melder seg, for å unngå at du blir utbrent. Du jobber som best når du er ordentlig uthvilt, og derfor blir det å ta fri en investering. Dette må du selvfølgelig kun gjøre når du vet at du bedriften overlever uten din tilstedeværelse. Å ta en studietur kan også være lurt. Da får du virksomheten på avstand for en stund, samtidig som du får uvurderlige faglige impulser. Dette kan gagne bedriften ytterligere når du kommer tilbake igjen. Å komme seg litt bort fra hjemmekontoret iblant kan være det som skal til for at du klarer å holde bedriften flytende i det lange løp.

Tags :