Uncategorized

Moms og skatt – viktig og noen ganger vanskelig

For alle selskaper, uansett om det er snakk om et enkeltmannsforetak med noen få kroner i omsetning eller et multinasjonalt konsern, vil skatt og noen ganger mva være en faktor. Dette er kanskje ikke de aller mest spennende temaene for deg som akkurat starter opp din egen bedrift, men det er svært viktig å ha et forhold til.

Skatt – egentlig ikke så vanskelig

I sin aller enkleste form kan vi sammenligne skatt et selskap betaler, med den vanlige skatten en privatperson betaler. For et enkeltmannsforetak er denne sammenligning enda mer relevant, da selskapet da skattelegges sammen med personen som eier selskapet.

På samme måte som en person betaler skatt av alle inntekter i form av lønn, pensjon og så videre, vil et selskap betale skatt basert på alle inntekter selskapet har. Likevel er det selvfølgelig ekstremt viktig å legge merke til at. på lik linje som en privatperson gjør fradrag, skal et selskap også gjøre fradrag for alle sine kostnader før du finner beløpet som skatten beregnes basert på.

Det betyr helt konkret at hvis du har solgt et bord for 200 kroner, men brukte 100 kroner på materialer fra Byggmax, da er overskuddet du skal betale skatt av de 100 kroner som du har skapt ved å sette sammen materialene til et ferdig produkt.

Hvordan skatten betales er avhengig av selskapets størrelse, men når du oppnår en gitt omsetning skal dette registres hos skattemyndighetene slik at du kan betale inn forskuddsskatt noen ganger i året. Dette tilsvarer det forskuddstrekk som vanlige private skattebetalere betaler hver måned.

Moms – relevant for de aller fleste

Noen selskaper trenger ikke å tenke på moms, for eksempel hvis omsetningen er under 50 000 kroner. For de aller fleste selskaper vil moms dog være en faktor. Moms, eller merverdiavgift, er en form av skatt på verdien som skapes i hvert steg i en produksjonsprosess. Hvis du befinner deg i siste ledd, og selger produkter eller tjenester direkte til forbruker, er momsen du fakturerer kunden det totale beløpet generert gjennom hele kjeden. Samtidig er du bare nødt til å betale inn moms basert på den verdien du har skapt, ved at du trekker fra momsen du i din tur har betalt til leverandører.

Dette kan ved første gjennomlesning se svært komplisert ut, men det er svært viktig å sette seg inn i. Hvis du fakturerer moms feil til dine kunder kan du risikere å tape store summer, hvis du i etterkant må beregne moms av beløp som du kanskje trodde skulle bidra til ditt selskaps overskudd. På dette området er det lurt å få kompetent hjelp fra regnskapsførere eller myndighetene, hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem.

Tags :